Autovehicule rutiere

You are here:
Informații generale
Prezentare

🚙 Programul de studii Autovehicule Rutiere pregăteşte specialişti în domeniul Ingineria Autovehiculelor, care include elemente de inginerie mecanică, electrică, electronică, software și de siguranță, aplicate proiectării, fabricării și funcționării autovehiculelor rutiere, sistemelor și componentelor acestora.

🛜 Oferta educațională este în acord cu noile tendințe și provocări din domeniul ingineriei autovehiculelor, una dintre aceste tendințe fiind autovehiculul conectat și autonom, ca urmare a disponibilității unei conectivități permise de rețelele 5G.

📄 Planul de învățământ al specializării Autovehicule Rutiere include și discipline care, prin conținutul acestora, tratează sistemele de propulsie hibride și electrice, sistemele de senzori la bord, precum și capabilitățile de procesare din ce în ce mai puternice. Studenții care urmează cursurile specializării Autovehicule Rutiere beneficiază de burse de studii în cadrul programului Erasmus la universităţi de prestigiu din Uniunea Europeană şi internship-uri la companiile multinaţionale din zona de vest a României. Experiența internațională dobândită, va reprezenta un plus pe piața muncii, atât internă, cât și internațională – din ce în ce mai competitive.

❗️După finalizarea ciclului de licență – dacă veți reuşi să fiți admiși la specializarea noastră – veți dobândi competențe care să satisfacă cerințele exigente ale angajatorilor din industria automotive.

Ce vei studia

💡 Pe parcursul ciclului de licență, vei studia atât discipline fundamentale, cât și discipline de specialitate. La finalul ciclului de licență al specializării Autovehicule Rutiere, vei dezvolta abilități tehnice cheie, îți vei spori gândirea creativă și vei învăța de la experți din industria automotive.

🧠 Competențele pe care le vei avea la nivel de sistem, principalele subsisteme și producția autovehiculelor rutiere, se vor baza pe cunoștințele dobândite privind:
➡️ componentele principale și performanțele autovehiculului
➡️ sistemele de propulsie
➡️ suspensie
➡️ caroserie
➡️ sistemele electrice pentru autovehicul
➡️ mașini electrice
➡️ analiza și reducerea poluării
➡️ procesele de producție și asamblare – controale și aplicarea acestora
➡️ proiectare
➡️ management

💻 Vei avea capacitatea de a aplica softuri dedicate pentru proiectarea autovehiculului și a componentelor acestuia
➡️ Catia
➡️ MatLab Simulink
➡️ Ansys
➡️ AVL Cruise
➡️ AVL Fire

Lucrând în echipe multidisciplinare în laboratoarele moderne ale specializării Autovehicule Rutiere (Autovehicule Rutiere, Motoare, Construcția Autovehiculelor) sau în cadrul echipei noastre Formula Student, vei dobândi experiență practică în aplicarea științei ingineriei autovehiculelor la problemele din lumea reală, îți vei dezvolta abilitățile personale și te vei pregăti pentru a răspunde cu succes cerințelor angajatorilor din industria automotive.

Laboratoare în Realitate Virtuală

Îți plac mașinile de curse?

🏎️ Ca student la această speacializare ai ocazia să fii parte din echipa Formula Student, echipă care creează un autovehicul pentru competiții studențești internaționale.
Uite ce face cei din Formula Student

Ce posibilități de practică și angajare ai?

Pentru desfășurarea activităților de practică și internship, există acorduri de colaborare instituțională între Universitatea Politehnica Timișoara – specializarea Autovehicule Rutiere – și unități economice din industria automotive, din zona de vest:
➡️ Automobile Bavaria
➡️ Autoglobus
➡️ Casa Auto RMB – Timișoara
➡️ ProCar, Continental
➡️ Vitesco
➡️ ContiTech
➡️ DRAXLMAIER
Majoritatea companiilor partenere au în vedere angajarea ulterioară a studenților sau absolvenților care au efectuat stagiul de practică/internship în cadrul companiei.

❗️Doar absolvenții specializării Autovehicule Rutiere au posibilitatea ca, după obținerea diplomei de inginer, să se înscrie la cursul de formare, pentru atestarea ca inspector ITP, organizat de Registrul Auto Român.

Care sunt condițiile de admitere

Admiterea la domeniul de studii Ingineria Autovehiculelor, programul de studii Autovehicule Rutiere, se face pe bază de concurs de dosare, în ordinea descrescătoare a mediei obţinută la examenul de bacalaureat. Olimpicii sau cei premiați la unele concursuri sunt admiși cu nota 10.

📝 Admiterea se face online pe platforma https://enroll.upt.ro
🗓️ Perioada de preînscriere: 01.06 -10.07.2024, ora 14:00

  • prin intermediul platformei vei putea să generezi dosarul și să plătești taxa de înscriere și cea de confirmare;
  • dacă transmiți dosarul în perioada de înscriere (conform calendarului fiecărei facultăți), în maxim 48 de ore de la transmiterea dosarului de înscriere, membrii comisiei de admitere vor analiza documentele primite și, dacă dosarul este complet, îți vor comunica, prin e-mail, numărul de înregistrare, număr ce va fi utilizat pe tot parcursul procedurii de admitere. În cazul în care dosarul este incomplet, ți se vor solicita clarificări. Fiecare dosar transmis și validat va primi un număr de înregistrare.

Ce spun absolvenții noștri
Te-am făcut curios?

Telefon

+40256 403 669

Email

mmut.mec@upt.ro

Location

Bv. Mihai Viteazu nr.1, Timișoara, jud. Timiș

Hai să ne cunoaștem

Dacă ești interesat/ă de:
➡️ Mai multe informații;
➡️ Vizită fizic prin laboratoare;
➡️ Webinar privind viața unui student la Autovehicule Rutiere;
➡️ Procesul de admitere;
➡️ Să îi cunoști pe studenții de la Formula Student.

Lasă-ne datele și te contactăm.