Ingineria Transporturilor și a Traficului

You are here:
Informații generale
Prezentare

Programul de studii de Ingineria transporturilor și a traficului pregătește specialiști în direcția Ingineriei transporturilor și Ingineriei traficului. Ingineria transporturilor reprezintă aplicarea principiilor tehnologice și științifice în ceea ce privește planificarea, proiectarea funcțională, operarea (exploatarea) și managementul facilităților pentru orice mod de transport (rutier, feroviar), în scopul de a furniza o deplasare sigură, rapidă, confortabilă, convenabilă, economică și compatibilă cu mediul, a persoanelor și bunurilor (mărfurilor).

Ingineria traficului este acea componentă a ingineriei transporturilor care se ocupă cu planificarea, proiectarea geometrică, operarea (funcționarea) traficului pe rețele și terminale de transport rutiere (străzi, drumuri și autostrăzi), feroviare, relațiile cu zonele învecinate și cu mediul. Studenții specializării sunt foarte activi în Liga studenților din Facultatea de Mecanică Timișoara și organizează, respectiv participă la o serie largă de evenimente și activități studențești, cum ar fi Zilele Carierei, concursuri profesionale, dezbateri tematice și multe altele

Ce vei studia

Vei studia Matematică, Fizică, Programare și Proiectare asistată în transporturi, Management, Sisteme și Mijloace de transport, Infrastructura în transporturi, Analize economice în transporturi, Transport multimodal și logistică, Informatică și cibernetică în transporturi, Fluxuri de trafic, Dinamica vehiculelor terestre de transport, Planificarea rețelelor de transport, Sisteme de dirijare în transport, Exploatarea sistemelor de transport, Instalații de control și comanda circulației, Ecologia transporturilor, Mentenanța și fiabilitatea autovehiculelor. Vei obține competențe în: Aplicarea cunoștințelor fundamentale, teoretice și practice de inginerie în activități specifice domeniului ingineriei transporturilor; Evaluarea interdependențelor dintre transporturi și urbanism în concordanță cu exigențele mobilității durabile – determinarea cererii de transport; Proiectarea tehnologiilor din terminalele de transport și conducerea operativă a activității acestora; Proiectarea tehnologiilor de circulație și conducerea operativă a circulației pe rețelele infrastructurii de transport, într-o tratare multimodală; Identificarea și proiectarea soluțiilor pentru fluidizarea circulației și pentru evitarea/limitarea congestiei rutiere în rețele și terminale de transport; Competențe de exploatare, diagnoză și mentenanță a vehiculelor. Competențele dobândite de studenții programului de studii sunt corelate cu cerințele mediului economic.

Pregătirea oferită este una generală și nu se axează doar pe un domeniu. Se oferă o pregătire multidisciplinară, compatibilă cu lumea modernă, care integrează dispozitive inteligente în domeniul transporturilor.

Laboratoare în Realitate Virtuală

Ce posibilități de practică și angajare ai?

Universitatea Politehnică Timișoara are încheiate acorduri de practică cu multe societăți și firme care au activități în domeniul transporturilor terestre.

Pe piața forței de muncă este o nevoie acută de specialiști pregătiți în domeniul transportului rutier și feroviar. Inginerul licențiat în specializarea Ingineria transporturilor și a traficului își va putea desfășura activitatea în companii de transport feroviar și rutier, companii de transport public, administrații locale ale municipiilor, firme și institute de cercetare, proiectare și studii de trafic rutier și feroviar, administrații naționale, regionale și locale de drumuri, poliția rutieră, registrul auto român, stații I.T.P. etc.

Care sunt condițiile de admitere

Admiterea la domeniul de studii Ingineria Transporturilor, programul de studii Ingineria Transporturilor și a Traficulu, se face pe bază de concurs de dosare, în ordinea descrescătoare a mediei obţinută la examenul de bacalaureat. Olimpicii sau cei premiați la unele concursuri sunt admiși cu nota 10.

📝 Admiterea se face online pe platforma https://enroll.upt.ro
🗓️ Perioada de preînscriere: 01.06 -10.07.2024, ora 14:00

  • prin intermediul platformei vei putea să generezi dosarul și să plătești taxa de înscriere și cea de confirmare;
  • dacă transmiți dosarul în perioada de înscriere (conform calendarului fiecărei facultăți), în maxim 48 de ore de la transmiterea dosarului de înscriere, membrii comisiei de admitere vor analiza documentele primite și, dacă dosarul este complet, îți vor comunica, prin e-mail, numărul de înregistrare, număr ce va fi utilizat pe tot parcursul procedurii de admitere. În cazul în care dosarul este incomplet, ți se vor solicita clarificări. Fiecare dosar transmis și validat va primi un număr de înregistrare.

Ce spun absolvenții noștri
Te-am făcut curios?

Telefon

+40256 403 719

Email

ingineria.transporturilor@upt.ro

Location

Bv. Mihai Viteazu nr.1, Timișoara, jud. Timiș

Hai să ne cunoaștem

Dacă ești interesat/ă de:
➡️ Mai multe informații;
➡️ Vizită fizic prin laboratoare;
➡️ Webinar privind viața unui student la Autovehicule Rutiere;
➡️ Procesul de admitere;

Lasă-ne datele și te contactăm.