Mașini și Instalații pentru Agricultură și Industrie Alimentară

You are here:
Informații generale
Prezentare

Programul de studii Mașini și Instalații pentru Agricultură și Industrie Alimentară pregăteşte specialişti în domeniul Inginerie Mecanică, având cunoştinţe aprofundate privind mașinile, echipamentele și instalațiile din agricultură și industria alimentară, proiectarea, execuţia, exploatarea şi întreţinerea acestora. Agricultura și industria alimentară actuală înseamnă principalul producător de hrană, pentru o piață sigură, profitabilă, în continuă expansiune, care generează produsele vitale pentru hrana omului, dar și pentru prezervarea mediului și a resurselor viitorului.

Tractoarele, mașinile agricole, echipamentele clasice din industria alimentară au devenit istorie, echipamentele actuale de profil integrează metode și tehnici generale (robotica, remoting, IoT, Big Data, etc), în concepte ca: agricultura durabilă, agricultura de precizie, VRL, biotehnologii, biodiversitate, slow food, etc. Pe lângă cunoștințele specifice domeniului inginerie mecanică, sunt incluse aplicații dedicate din domenii ca: electronica, informatica, știința comunicării etc. Investițiile în echipamente și tehnologii agroalimentare creează o oportunitate certă și stabilă pentru inginerii specializații.

Deoarece fenomenul este global, studenţilor le este creată posibilitate de a accesa burse Erasmus pentru studii la universităţi de prestigiu din Comunitatea Economică Europeană, dar și din lume (prin numeroase acorduri încheiate cu aceste universități), precum şi internship-uri la companiile din regiune. Totodată pregătirea poate fi completată prin studii masterale și doctorale în domeniul specializării.

Ce vei studia

Vei studia Matematică, Fizică, Programare, Tehnologie de fabricație și mentenanță, Mașini termice și frigorifice, Organe de Maşini, Tehnici de proiectare si simulare asistata de calculator (CAD), Tehnologii și echipamente specifice în fabricația agroalimentară, Management și antreprenoriat, etc.

Vei obţine competenţe generale și specifice în domeniul ingineriei sistemelor tehnice agroalimentare, ca de exemplu: Proiectarea unor sisteme de fabricație inteligente; Programarea sistemelor de fabricaţie integrate (celule de fabricație și depozite flexibile, maşini cu comandă numerică CNC, printere 3D pentru alimente); Identificarea, descrierea şi interpretarea sistemelor tehnologice, biotehnice asociate cu proiectarea, construcţia si exploatarea mașinilor și instalațiilor pentru agricultura și industrie alimentară; Construcţia şi utilizarea echipamentelor; Modelarea şi simularea proceselor pentru proiectarea, construcţia şi exploatarea mașinilor și instalațiilor, competențe corelate cu cerinţele mediului 2 industrial.

Pregătirea oferită este una generală şi nu se axează doar pe un domeniu (Mecanic, Biotehnic, Electric, Software). Se oferă o pregătire interdisciplinară compatibilă cu lumea modernă ce integreaza în rețele tot mai multe sisteme inteligente

Laboratoare în Realitate Virtuală

Ce posibilități de practică și angajare ai?

Există oportunități de finanțare și soluții pentru o firma proprie, deoarece specializarea oferă o pregătire suficientă pentru a avea o viziune de ansamblu asupra sistemelor/produselor şi serviciilor din domeniul agroalimentar.

Inițial, pentru practică, în Timişoara și în împrejurimi există numeroase companii (de la multinaționale la întreprinderi individuale), în continuă dezvoltare, cu o dinamică mare a forţei de muncă, generându-se posibilităţi de practică şi angajare sigure. Absolvenţii noştri lucrează în poziţii administrative (manager, group/team leader, audit, asigurarea calităţii) sau poziţii de inginer proiectant, tehnolog, mentenanță etc.

Toţi absolvenţii noştri activează în companii private şi de stat, ei devenind astfel şi partenerii noştri. Din multitudinea de exemple prezentăm câteva (atât întreprinderi mari (corporații), dar și propriile afaceri): Smithfield, Bere Timişoreana, Simultan, Agil, Coca Cola, Imaculat Luko serv, Ambasador Plus, Rieni Drinks, Scalini, Miniş, Recosemtract, etc., foarte mulţi încă din anii studenţiei. In cadrul acestor companii îşi desfăşoară practica studenţească şi îşi elaborarează proiectele de licenţă şi disertaţie.

Care sunt condițiile de admitere

Admiterea la domeniul de studii Ingineria Mecanică, programul de studii Mașini și Instalații pentru Agricultură și Industrie Alimentară , se face pe bază de concurs de dosare, în ordinea descrescătoare a mediei obţinută la examenul de bacalaureat. Olimpicii sau cei premiați la unele concursuri sunt admiși cu nota 10.

📝 Admiterea se face online pe platforma https://enroll.upt.ro
🗓️ Perioada de preînscriere: 01.06 -10.07.2024, ora 14:00

  • prin intermediul platformei vei putea să generezi dosarul și să plătești taxa de înscriere și cea de confirmare;
  • dacă transmiți dosarul în perioada de înscriere (conform calendarului fiecărei facultăți), în maxim 48 de ore de la transmiterea dosarului de înscriere, membrii comisiei de admitere vor analiza documentele primite și, dacă dosarul este complet, îți vor comunica, prin e-mail, numărul de înregistrare, număr ce va fi utilizat pe tot parcursul procedurii de admitere. În cazul în care dosarul este incomplet, ți se vor solicita clarificări. Fiecare dosar transmis și validat va primi un număr de înregistrare.

Ce spun absolvenții noștri
Te-am făcut curios?

Telefon

+40256 403 589

Email

mmut.mec@upt.ro

Location

Bv. Mihai Viteazu nr.1, Timișoara, jud. Timiș

Hai să ne cunoaștem

Dacă ești interesat/ă de:
➡️ Mai multe informații;
➡️ Vizită fizic prin laboratoare;
➡️ Webinar privind viața unui student la Autovehicule Rutiere;
➡️ Procesul de admitere;

Lasă-ne datele și te contactăm.