Robotică

You are here:
Informații generale
Ești pasionat de roboți?

🤖 Programul de studii de Robotică pregăteşte specialişti în domeniul interdisciplinar de Mecatronică şi Robotică. Robotica începe sădevină o prezenta totmai importantă în viaţa noastră. Roboţii au ieşit din fabrici şi au ajuns în casele noastre, discutăm tot mai mult despre casa inteligentă, în spitale, în domeniul construcţiilor de clădiri folosind roboţi cartezieni de printare 3D, în agricultura modernă şi performantă şi exemplele pot continua.

⬆️ Robotica ca stiinţă este în continuă dezvoltare, fiind o combinaţie între domeniile de Mecanică, Electronică şi Informatică. Câteva exemple relevante sunt roboţii colaborativi care pot activa alături de oameni, fară să intre în coliziune, roboţii casnici care aspiră praful sau tund iarba, roboţii mobili autonomi utilizaţi în misiuni spaţiale sau militare. O parte a studenţilor beneficiază de burse Erasmus de studii la universităţi de prestigiu din Comunitatea Europeană şi internship-uri la companiile multinaţionale din regiune.

Ce vei studia

👨‍🎓 Vei studia
➡️ Programare
➡️ Mecanisme
➡️ Senzori
➡️ Actuatoare electrice şi pneumatice inteligente
➡️ Organe de Maşini
➡️ Proiectare și printare 3D,
➡️ Robotică
➡️ Tehnologii robotizate
➡️ Inteligenţă artificială.

🧠 Vei obţine competenţe în domeniul multidisciplinar al roboticii, ca de exemplu:
➡️ Programarea roboţilor industriali Kuka şi Cloos
➡️ Programarea roboților colabortivi Universal robots
➡️ Proiectarea unor sisteme electropneumatice inteligente
➡️ Programarea sistemelor de fabricaţie integrate CIM (conveioare, roboţi, depozite flexibile, maşini cu comandă numerică CNC)
➡️ Programarea microcontrolerelor,
➡️ Construcţia şi utilizarea senzorilor,
➡️ Programarea acţionărilor electrice inteligente
➡️ Sisteme optice şi video
➡️ Proiectare asistata de calculator (ProEng, Creo, Catia)
➡️ Modelarea şi simularea sistemelor robotice.

Competenţele dobândite de studenţii programului de studii sunt corelate cu cerinţele mediului industrial.
Pregătirea oferită este una generală şi nu se axează doar pe un domeniu (Mecanic, Electric, Software). Se oferă o pregătire multidisciplinară compatibilă cu lumea modernă ce integreaza tot mai multe dispozitive inteligente.

Laboratoare în Realitate Virtuală

De ce robotica?

Tendința globală în industrie este spre automatizare cu roboți. Uite ce spun statisticile:
➡️ Se estimează că există aproximativ 3,4 milioane de roboți industriali în utilizare la nivel mondial (Stanford) – Cineva trebuie să îi programeze și să îi păstreze în funcțiune, nu?
➡️ Cercetătorii prevăd că piața roboților ghidați de viziune artificială va valora 20,1 miliarde de dolari până în 2030 (NextMSC) – Domeniul roboticii este de mare viitor
➡️ În industria de producție, raportul global dintre roboți și oameni este de 1 la 71(Robotiq) Oare până unde poate ajunge acest raport?
➡️ Companiile industriale plănuiesc să investească 25% din capitalul lor în automatizarea industrială în următorii cinci ani (McKinsey) – Garanția unui loc de muncă pe termen lung?
➡️ Cel mai perceput impact pozitiv al automatizării industriale este calitatea (McKinsey) – Garanția unui lucru de calitate

Ce posibilități de practică și angajare ai?

1️⃣ Firma proprie, pentru că specializarea oferă o pregătire suficientă pentru a avea o viziune de ansamblu asupra sistemelor/produselor şi serviciilor robotice
2️⃣ Ca alternativă, în zona Timişoara există numeroase companii multinaţionale în continuă dezvoltare şi cu o dinamică mare a forţei de muncă, ca urmare posibilităţile de practică şi angajare sunt sigure.

Absolvenţii noştri lucrează în poziţii administrative (group/team leader, audit, calitate) sau poziţii de inginer proiectant (proiectare mecanică, electrică, software, simulare, testare).

Aproape toţi absolvenţii noştri activează în companii private şi de stat, ei devenind astfel şi partenerii noştri. Astfel, majoritatea studenţilor noştri sunt angajaţi în companii multinaţionale: ca de exemplu:
➡️ DRAXLMAIER
➡️ Continental
➡️ Vitesco
➡️ Hella
➡️ Takata
➡️ Mahle
➡️ Valeo
➡️ Leoni
➡️ ContiTech
➡️ Yazaki
➡️ TRW
foarte mulţi încă din anii studenţiei. În cadrul acestor companii îşi desfăşoară practica studenţească şi îşi elaborarează proiectele de licenţă şi disertaţie.

Care sunt condițiile de admitere

Admiterea la domeniul de studii Mecatronică și Robotică programul de studii Robotică, se face pe bază de concurs de dosare, în ordinea descrescătoare a mediei obţinută la examenul de bacalaureat. Olimpicii sau cei premiați la unele concursuri sunt admiși cu nota 10.

📝 Admiterea se face online pe platforma https://enroll.upt.ro
🗓️ Perioada de preînscriere: 01.06 -10.07.2024, ora 14:00

  • prin intermediul platformei vei putea să generezi dosarul și să plătești taxa de înscriere și cea de confirmare;
  • dacă transmiți dosarul în perioada de înscriere (conform calendarului fiecărei facultăți), în maxim 48 de ore de la transmiterea dosarului de înscriere, membrii comisiei de admitere vor analiza documentele primite și, dacă dosarul este complet, îți vor comunica, prin e-mail, numărul de înregistrare, număr ce va fi utilizat pe tot parcursul procedurii de admitere. În cazul în care dosarul este incomplet, ți se vor solicita clarificări. Fiecare dosar transmis și validat va primi un număr de înregistrare.

Ce spun absolvenții noștri
Te-am făcut curios?

Telefon

+40256 403 551

Email

mecatronica@upt.ro

Location

Bv. Mihai Viteazu nr.1, Timișoara, jud. Timiș

Hai să ne cunoaștem

Dacă ești interesat/ă de:
➡️ Mai multe informații;
➡️ Vizită fizic prin laboratoare;
➡️ Webinar privind viața unui student la Robotică;
➡️ Procesul de admitere;

Lasă-ne datele și te contactăm.