Știința materialelor

You are here:
Informații generale
Prezentare

Specializarea Ştiinţa Materialelor are ca menire formarea inginerului de exploatare şi proiectare, cu competenţe în domeniile: obținerii, procesării şi caracterizării materialelor inginereşti convenţionale şi avansate, în utilizarea tehnologiilor clasice şi neconvenţionale de prelucrare, în selecţia şi utilizarea optimă a materialelor în aplicaţii inginereşti. De asemenea, specializarea Ştiinţa Materialelor are şi o misiune de cercetare prin formarea bazelor ştiinţifice şi tehnologice în domeniul ingineriei materialelor, indispensabile în cazul aprofundării studiilor prin programe de masterat şi doctorat, focalizate pe cercetare.

Ce vei studia

Vei dobândi cunoștiințe fundamentale în domeniul științei și ingineriei materialelor ce au la bază tehnologii de elaborare, procesare și caracterizare a materialelor inginerești.

Specialistul în domeniu va avea competenţele necesare proiectării și realizării de echipamente industriale, utilizând materiale avansate şi tehnologii moderne, eficiente energetic, având un impact minim asupra mediului înconjurător.

Laborator de microscopie optică
Laborator de microscopie electronică
Printare 3D

Laboratoare în Realitate Virtuală

Ce posibilități de practică și angajare ai?

Practica de specialitate este organizată în cadrul unor firme şi instituţii cu care s-au semnat convenţii de colaborare şi care asigură şi angajare part-time pe perioada studiilor cu posibilitatea angajării absolventului după finalizarea acestora.

Începând din anul 3, studenţii sunt preluaţi pe timpul verii în cadrul companiilor pentru realizarea practicii. Mai mult, tot din anul 3 o bună parte dintre ei se înscriu la internship-uri fiind apoi angajaţi încă din timpul facultății, de regulă pe program de 2-4 ore.

Practic după terminarea studiilor ei sunt angajați automat full-time

Printre firmele şi instituţiile (locale sau naţionale) care şi-au manifestat interesul faţă de studenţii şi absolvenţii specializării se pot menţiona:
➡️ Continental Automotive Timişoara
➡️ ASTRA Vagoane Arad
➡️ ZOPPAS INDUSTRIES România
➡️ SIPA Engineering România
➡️ S.C. TRW Automotive Safety Systems S.R.L.
➡️ SC SAPA Profiles Romania
➡️ Mahle Grup
➡️ Vitesco Technologies Engineering Romania
➡️ Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare în Sudură şi Încercări de Materiale Timişoara (ISIM).

Care sunt condițiile de admitere

Admiterea la programul de de studii Ingineria Materialelor, se face pe bază de concurs de dosare, în ordinea descrescătoare a mediei obţinută la examenul de bacalaureat. Olimpicii sau cei premiați la unele concursuri sunt admiși cu nota 10.

📝 Admiterea se face online pe platforma https://enroll.upt.ro
🗓️ Perioada de preînscriere: 01.06 -10.07.2024, ora 14:00

  • prin intermediul platformei vei putea să generezi dosarul și să plătești taxa de înscriere și cea de confirmare;
  • dacă transmiți dosarul în perioada de înscriere (conform calendarului fiecărei facultăți), în maxim 48 de ore de la transmiterea dosarului de înscriere, membrii comisiei de admitere vor analiza documentele primite și, dacă dosarul este complet, îți vor comunica, prin e-mail, numărul de înregistrare, număr ce va fi utilizat pe tot parcursul procedurii de admitere. În cazul în care dosarul este incomplet, ți se vor solicita clarificări. Fiecare dosar transmis și validat va primi un număr de înregistrare.

Ce spun absolvenții noștri
Te-am făcut curios?

Telefon

+40256 403 611

Email

dragos.buzdugan@upt.ro carmen.opris@upt.ro

Location

Bv. Mihai Viteazu nr.1, Timișoara, jud. Timiș

Hai să ne cunoaștem

Dacă ești interesat/ă de:
➡️ Mai multe informații;
➡️ Vizită fizic prin laboratoare;
➡️ Webinar privind viața unui student la Autovehicule Rutiere;
➡️ Procesul de admitere;

Lasă-ne datele și te contactăm.